Buurtcultuurfonds

Het Buurtcultuurfonds: daar is een potje voor!

Het Buurtcultuurfonds is er ook in 2025! Op dit moment herziet de gemeente Zwolle de aanvraagprocedure. Inhoudelijk verandert er niets: de gesprekken en de beoordeling worden nog steeds gedaan door Stadkamer.

Op basis van juridische argumenten wordt de aanvraagprocedure aangepast: een aanvraag doe je nu bij de gemeente Zwolle. Die stuurt de aanvraag dan door naar Stadkamer en je voert dan met adviseur Freek het gesprek over je project. De gemeente heeft echter nog niet vastgesteld hoe een aanvraag precies gedaan moet worden. We verwachten daar uiterlijk eind januari meer duidelijkheid over te kunnen geven.

Natuurlijk kun je al je vragen, ideeën en opmerkingen al wel met Freek bespreken – graag zelfs! De contactgegevens vind je onderaan deze pagina.  

Kan jouw buurt wel wat creatieve gezelligheid gebruiken? En heb jij daar een goed idee voor? Dan ben je bij het Buurtcultuurfonds aan het goede adres! Kom maar op met jouw project, van toneelstuk tot boekenruilmarkt en van fotoworkshop tot smartlappenfestival. Wij helpen je graag met advies én geld, want over een goed idee roepen wij: daar is een potje voor!

Cultuur, dat is toch iets met kunst en museums enzo? Klopt. Maar ik heb niks met cultuur… Mis! Want cultuur is zóveel meer. Want zing jij graag uit volle borst mee met het levenslied of spuit je stiekem tunnels vol graffiti? Ook dan ben je bezig met cultuur! Komen de creatieve ideeën al bij je op om samen met de buren aan de slag te gaan? Lees dan snel verder hoe je jouw plan indient.

Waarvoor kan ik een aanvraag doen bij het Buurtcultuurfonds?

Zoals de naam al zegt, kun je terecht bij het Buurtcultuurfonds met een cultureel idee voor de buurt. Met cultuur bedoelen we alles dat te maken heeft met muziek, film en theater, lezen en schrijven, dans en beeldende kunst. Maar ook erfgoed, zoals verhalen, tradities of oude gebouwen die ons helpen te begrijpen wie we zijn en waar we vandaan komen. Wil jij een aanvraag doen voor jouw flat, straat of wijk? Dan is het een voorwaarde dat jouw idee iets met een van deze onderwerpen te maken heeft. Ook is het echt jullie project, en steken jij en je buren zelf de handen uit de mouwen om het idee te laten slagen.

Heb jij al een idee? Hou 'm nog even vast!
Binnenkort kun je jouw aanvraag voor 2025 indienen.

Wat doet het Buurtcultuurfonds niet?

Een buurtbarbecue, springkussen tijdens Burendag of de aanleg van een bloemperk zijn voorbeelden van aanvragen die niet bij het Buurtcultuurfonds passen. Maar wist je dat er bij de gemeente Zwolle wél mogelijkheden zijn om daarvoor een bijdrage te krijgen?

Bekijk de subsidies voor jouw buurt

Welke projecten zijn er allemaal?

Heel Zwolle

Samen Zingen Zwolle

Samen Zingen Zwolle is een uurtje samen zingen. Het levert energie en nieuwe contacten op zonder de verplichting van een wekelijkse kooravond. Iedereen met groot of klein zangtalent, maar met veel zin in zingen, is dan ook van harte welkom!

Lichtparade

Sint Maarten is de inspiratiebron voor een Zwolse Lichtparade, waarin buurtbewoners van drie verschillende Zwolse wijken (jong en oud), kunstenaars en de welzijnswerkers van Travers samenwerken aan een parade. We willen het bekende verhaal van sint Maarten aangrijpen om met bewoners uit drie Zwolse wijken in gesprek te gaan over armoede, omkijken en zorgen met en voor elkaar, terwijl we werken aan een kunstzinnige uiting, namelijk een lichtparade op 11 november

De wijken waar we ons op richten zijn Wipstrik-Zuid, de Pierik en Assendorp. Vanuit iedere wijk wordt er een lichtobject gemaakt, gecombineerd met andere attributen die in de parade gebruikt zullen worden: paraplu’s, lampionnen, kleding en wat er verder aan ideeën ontstaat. Tijdens het maken gaan we in gesprek over de betekenis van sint Maarten anno 2024. Hoe ziet armoede eruit? Op welke manier kijken we naar elkaar om? Zijn er nog mensen die hun mantel doormidden scheuren voor een ander?

Schelle

Receptenboek Schelle

Dit kookschrift bevat recepten van vroeger en nu, evenals favoriete en originele gerechten die als immaterieel erfgoed worden beschouwd. Het idee is opgepakt door de bewonersgroep "Kookschrift Schelle Oldeneel". Het kookschrift zal naast recepten ook cultuurhistorische informatie bevatten, vooral over het gebied Schelle Oldeneel. Het kookschrift is in eerste instantie bedoeld voor de bewoners van Schelle Oldeneel met als doel de leefbaarheid te vergroten. Door samen te werken en verbinding te zoeken, hopen we elkaars talenten te ontdekken en te benutten.

Assendorp

Uit het Vuistje

Op 2 en 3 november is het Poppentheaterfestival in Assendorp.
Op zaterdag 2 november zijn er twee sokpop-workshops maken in de Stadkamer, met de doorlopende voorstelling Verhalen uit Murmla in de hal.
Zondag 3 november speelt Lisette van Gemert 'Roodkapje, maar dan anders' in De Enk, gevolgd door de interactieve voorstelling POST! van Janine Slot in De Nieuwe Keuken/Eureka. Rebecca Smit begeleidt de bezoekers met haar enthousiaste poppenspel. In Eureka is de benedenzaal sfeervol aangekleed met een collectie poppenkastpoppen.

Kamperpoort

Hotel Wijnberg Kamperpoort

Wonen is een basisbehoefte, maar iedereen ervaart dit anders. Sommige mensen blijven hun hele leven in hetzelfde huis, terwijl anderen verhuizen voor werk of zelfs een nieuw thuis zoeken in een ander land. Binnen dit project onderzoeken we wat "je thuis voelen" betekent en wat daarvoor nodig is. Samen met bewoners van de Kamperpoort gaan we in gesprek met verschillende betrokkenen, zoals woningcorporaties en welzijnswerkers, om deze vraag te verkennen. Dit resulteert in een theatrale voorstelling waarin diverse buurtbewoners hun perspectieven delen. Door persoonlijke verhalen en de geschiedenis van de wijk te belichten, hopen we de onderlinge verbondenheid te versterken. Het project streeft ernaar talenten te stimuleren, bewoners te empoweren en de leefbaarheid te verbeteren. Uiteindelijk willen we laten zien dat, hoewel iedereen een thuis anders invult, het een gedeelde menselijke behoefte is die ons verbindt.

Retourtje Volkswijk Kamperpoort

Retourtje Volkswijk verkent hoe volkswijken, zoals Kamperpoort in Zwolle, hun identiteit behouden en zich aanpassen aan veranderingen door samenwerking tussen bewoners en creatieve makers. Het project gebruikt een crossmediale aanpak met belevingswandelingen, audiofragmenten, fotografie, augmented reality en theaterdialogen, allemaal toegankelijk via een mobiele app. Het doel is om sociale uitdagingen aan te pakken en oplossingen te vinden voor gemeenschapsontwikkeling binnen deze wijken.

Westenholte

Muziek in de Wijk Westenholte

Het project 'Muziek in de Wijk' is ontstaan vanuit de Cultuurschuur Westenholte, een initiatief van Travers Welzijn samen met een kunstenaar. De muziekgroep die daaruit voortkwam, draait nu zelfstandig en is bedoeld voor wijkbewoners. Raakvlak Academie gaat samenwerken met Travers Welzijn om het aanbod te versterken. Ze richten zich op het voortzetten en uitbreiden van de bestaande muziekgroep in Westenholte. Het doel is om een jaar lang professionele begeleiding te bieden, waardoor deelnemers zich verder kunnen ontwikkelen in muziek en sociale contacten kunnen opbouwen.

Stadshagen

Leesclub De Verbinding Stadshagen

In buurthuis De Verbinding, gevestigd in de kantine van csv'28 in Stadshagen, wordt een nieuwe leesclub opgericht. Deze leesclub, genaamd De Verbinding, heeft als doel om buurtbewoners samen te brengen. Iedereen uit Stadshagen die van lezen houdt, kan zich aanmelden. Mensen uit andere wijken van Zwolle zijn ook welkom. De bibliotheek levert boekentassen met 10 exemplaren van hetzelfde boek. Het initiatief streeft naar het verbeteren van de leefbaarheid en het stimuleren van kunst en cultuur in de wijk.

Hoe doe ik een aanvraag voor subsidie?

Een aanvraag indienen gaat altijd in stappen:

1) Bedenk een plan
Hoe wil jij in jouw straat of buurt bezig gaan met cultuur? Je hoeft nog geen uitgewerkt plan te hebben; alleen een wild idee is ook prima!

2) Vul het aanvraagformulier in
Vertel ons via het formulier onderaan deze pagina wat jouw plan is, hoeveel geld je hiervoor nodig hebt en of je vragen hebt.

3) Maak een afspraak
Freek belt of mailt je voor een afspraak om jouw idee te bespreken. Samen kijken jullie of dit past binnen het Buurtcultuurfonds en wat de vervolgstappen zijn.

4) Doe een aanvraag
Voldoet jouw plan aan de voorwaarden? Vul dan het uitgebreide aanvraagformulier in. Freek kan je hierbij helpen.

5) Wacht op goedkeuring
Jouw aanvraag wordt beoordeeld en je hoort snel of je aanvraag is goedgekeurd.

6) Aan de slag
Is jouw aanvraag goedgekeurd? Dan kan je aan de slag om jouw buurt een beetje leuker, gezelliger of sfeervoller te maken!

Je kunt niet wachten?

Heel goed! Bel of mail naar: 

Freek van der Heide
06-38593809 | freek.vanderheide@stadkamer.nl

Kijk ook eens naar